Pääministeri Matti Vanhanen näkee nuorten aktivistien vaatiman kansalaispalkan "perustulona niille, joita kiinnostaa [työntekoa enemmän] 'kansalaistoiminta' tai bilettely". Kannanotto on Nuorisotutkimusverkoston maanantaina ilmestyneessä artikkelikokoelmassa Prekaariruoska – Portfoliopolvi, perustulo ja kansalaistoiminta.

Artikkelikokoelman toimittivat nuorisotutkijat Tommi Hoikkala ja Mikko Salasuo.
Lue  koko artikkeli

Aiheesta on jo aloitettu kiivas kansalaiskeskustelu HS:n sivuilla, luultavasti vastaavia keskusteluita löytyisi muualtakin, jos jaksaisi alkaa etsimään. Nyt on suomessa paras kesälomakausi meneillään, silti vastauksia artikkeliin on jo tullut yli 100 kpl, aihe näyttää kiinnostavan kansalaisia hyvin paljon, mikä on hyvä asia. Nykyinen malli ei hirveästi kannusta työntekoon, vastaavasti kansalaispalkka luultavasti saataisiin rahoitettua suoraan riisutulla byrokratialla.

Lorvijoista (eli täysin passiiviset työttömät joita ei ole koskaan edes kiinnostanut hakea töitä) tuskin tarvitsee kantaa huolta, heille varmasti riittää jo nykyinenkin malli, pätkä- ja pientuloisille sekä myöskin taiteilijoille ja tutkijoille, nykyinen toimeentulotuki eri muodoissaan on hyvin epäkäytännöllinen (parhaimmillaan/pahimmillaan järjetön, absurdi) ja myöskin henkisesti raskas.

Kansalaispalkan suurudeksi keskustelusta pompahtaa 650e, en tiedä mistä tuo luku tulee, opintotukeen verrattuna se on ehkä aavistuksen korkea ja toisaalta elintasokulut paikkakunnittain vaihtelevat huomattavasti, joten luultavasti tuollaisen kansalaispalkan joutuisi sovittamaan asuinpaikan mukaan, kuten nyt jo tehdään mm. asumistuen kanssa.

Seuratkaamme tilannetta mielenkiinnolle, eduskunta on nyt kesälomilla, mutta eiköhän tässä tulevina viikkoina tai päivinä jotain tapahdu, jotenkin on sellainen kutina.