PEKING. Kiina aikoo rakentaa moottoritien maailman korkeimman vuoren Mount Everestin rinteelle. Tien on määrä viedä vuorikiipeilijöiden käyttämään perusleiriin, joka sijaitsee 5200 metrin korkeudessa.

Nyt loppumatka leiriin kuljetaan reilut 100 kilometriä pitkää soratietä pitkin. Uudessa hankkeessa tie muutetaan päällystetyksi ja suoja-aidatuksi moottoritieksi.

Hanke maksaa noin viisitoista miljoonaa euroa, kertoi Kiinan virallinen Xinhua-uutistoimisto. Sen mukaan rakennustyöt alkavat ensi viikolla ja kestävät noin neljä kuukautta.

Tie päällystetään, jotta olympiatulen kuljettajien olisi helpompi päästä vuorelle, Xinhua sanoi. Ensi vuoden Pekingin olympialaisten järjestäjät suunnittelevat olympiatulen viemistä Mount Everestin huipulle osana historian pisintä soihtuviestiä.

Pekingin olympialaiset alkavat elokuun 8. päivä 2008.

Myös turistit ja vuorikiipeilijät hyötyvät uudesta tiestä, Xinhua sanoi. Kiinan ja Nepalin rajalla sijaitseva Mount Everest on 8850 metriä korkea. Kiinassa vuori tunnetaan nimellä Qomolangma.

lähde hs.fi

Jotenkin tuntuu kummalliselta idealta rakentaa 100 km päällystettyä tietä yhden olympiatulen takia tai sen vuoksi että turistien ja vuorikiipeilijöiden on helpompaa päästä Mount Everestille.

Näihin Kiinan tapahtumiin ei enää oikein edes jaksa suhtautua "vakavasti". Kiina on iso maa ja suunnitelmat sen mukaisesti suureellisia.