Löysin vanhan HS:n uutisen palon jälkeen, ainakaan tässä jutussa Vanhanen ei mitenkään syyllistä yksittäistä ryhmää palosta.

Hesari 5/2006 (6.5.2006 14:37) "Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) sanoo olevansa surullinen, että VR:n makasiinien taival päättyi tulipaloon." ja ei lähde linkittämään vappumellakoita ja makasiinipaloa toisiinsa, pikemminkin päinvastoin.

Ylen: blogista löytyi tällainen juttu:

 http://blogit.yle.fi/tieto_kulki (07/05/2006 - 12:11)

Jossa useat kansalaiset syyttävät heti kättelyssä palosta nuorisoa ja anarkisteja. Aineisto kerätty ilmeisesti tekstiviesteistä ja netin kautta lähetetyistä viesteistä, YLE:n sivuilla kerättiin aineistoa paloista tavallisilta ihmisiltä, siis silminnäkijähavaintoja ja kommentteja.

Onko mediatulva nykyään niin valtaisaa että ihmisillä jää  mediamyyttejä tapahtumista? Ei muisteta kuka sanoi mitäkin, mutta halutaan ehkä muistaa asiat tietyllä tavalla, omaan maailmankuvaan soveltuviksi?

Samoin mietityttää nämä julkistetut silminnäkijähavainnot tapahtumapaikalta? Kukaan ei varmaan "älynnyt" tarkastaa niiden alkuperää ja todenperäisyyttä? Havainnot saattoivat yhtähyvin olla keksittyjä, mutta toimivat mainiona sytykkeenä roskalehdille ja muille tahoille, jotka halusivat löytää syyllisen tulipalolle.

Yle julkisti ihmisten tekstariviestejä aika surutta, pohtimatta seurauksia. Eikä eräs toinen arvostettu taho jäänyt paljoa pekkaa pahemmaksi, Hesarin verkkosivuilla oikein nautiskeltiin makasiinien palokuvilla.

Onko uutisoinnissa juuri nyt (siis 'biletys uutinen' ja 'makasiinipaloista uutta tietoa) tietty tarkoituksenhakuisuus päällä? Jälleen kerran meitä vedetään nenästä ja todelliset asiat hautautuvat mediapölypilven uumeniin?