Lainaus Turun Sanomissa julkaisusta Matti Vanhasen mielipidekirjoituksesta:

Uskon, että jokainen surmatyötä ja sen taustoja pohtinut on käsitellyt mielessään ainakin kolmea aihepiiriä. Ensinnäkin, miksi mikään taho ei kyennyt ennakkoon havaitsemaan nuoren miehen järkyttävän suunnitelman itämistä. Kyllä kai tässä on oikeutettua puhua yhdentyyppisestä mielenterveyden ongelmasta, jonka haltijaa ei saatu hoidon piiriin. Ongelma on moninainen ja ulottuu laajalle yhteiskunnassa. En edes yritä avata tässä kirjoituksessa kysymystä laajemmin.

Kahtena muuna aihepiirinä Vanhanen mainitsee surma-aseen helpon saatavuuden ja internetin. Ampuja kärsi masennuksesta ja sai siihen lääkitystä, Vanhaselle tiedoksi että näitä yhdentyyppisen mielenterveyden ongelman eli masennuksesta kärsiviä on Suomessa satojatuhansia ihmisiä, terveydenhuollon resurssit ja muut turvaverkot eivät yksinkertaisesti riitä hoitamaan edes pahimpia tapauksia.

Internetistä Vanhanen kirjoittaa mm. seuraavasti:

Internet on täynnä sivustoja, joiden omistajat keräävät niillä mainostuloja, mutta joiden ylläpitäjät eivät juuri taida havaitsemistaan rikoksista kertoa eteenpäin. Toivottavasti olen luulossani väärässä.

Suomen lain mukaan ei rikossuunnitelman ennaltajulkaisu internetissä ei ole rikos. Youtubessa julkaistaan päivittäin satojatuhansia videoita, vain murto-osa niistä sisältää "laitonta" äärimmäisen väkivaltaista ja muutoin julkisuuteen sopimatonta materiaalia, Vanhanen on hyvin populistinen leimatessaan koko Youtuben muutaman videon takia, jälkiviisaus on niin helppoa, varsinkin internetin kohdalla. Lähes minkä tahansa maailmanlaajuisesti tai kansallisesti suositun www-sivuston voisi leimata samoilla perusteilla, esim. suomi24.fi nettikeskustelun kaatopaikan.

Muutenkin Vanhasen kirjoitusta kokonaisuudessaan leimaa omituinen naiivi ja populistinen ote. Miksi hän ei voi ottaa osavastuuta päättäjänä (pääministerinä kohta viimeiset 5 vuotta) koululaitoksen ja mielenterveyspalveluiden ylikuormittamisesta leikatun budjetin kautta. Suomessa oli esim. OAJ:n piirissä johtohenkilöitä, joille Jokelan tapaus ei ollut yllätys, sitä oli osattu jo pelolla odottaa pidemmän aikaa.

 Meillä on yhteiskunnan perustuksissa muitakin aikapommeja kytemässä, myös Jokelan jälkiaallot (esim. kopioidut uhkaukset) ovat osoittaneet, että varsinkin nuorten keskuudessa voidaan henkisesti hyvin huonosti. Tämä olisi se oleellisin asia, mihin Jokelan jälkipuinti kuuluisi lähtökohtaisesti keskittää, kaikki muu (internetin syyllistäminen, aselain rukkaaminen jne.) on ällöttävää surmatapahtuman siivellä ratsastamista ja Jokelan (sekä Myyrmannin) kaltaiset tapaukset tulevat vain toistumaan lähitulevaisuudessa, jopa vielä tuhoisimmin seurauksin.